''Dévaványa Sportjáért'' elismerő cím - 2011. május 23.
Nyomtatható verzió Cikk ajánlásaTelepülésünk Önkormányzatának Képviselő-testülete immáron négy éve, hogy a „Dévaványa Sportjáért” elismerő címet megalapította. A cím adományozható azoknak a személyeknek, akiknek egyéni vagy csapatjátékban elért eredményei, illetve a település sport életének támogatása érdekében végezett tevékenysége példa értékű a település közössége számára. 

A képviselő-testület évente maximum két személyt részesíthet e címben.

Az elismerő címmel járó serleg és oklevél átadására minden év május hónapjában a települési szintű kihívás napi sportrendezvény keretében kerül sor.

 

A kihívás napja kezdeményezés 1982-ben indult Kanadából. A kihívás napja hamar meghonosodott szerte a világon. Magyarországon 1991-ben rendezték meg először. A kihívás napját ma már a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezi a Nemzeti Sporthivatal támogatásával, azzal a céllal, hogy minél többen kapjanak kedvet a mozgáshoz és az egészséges életmódhoz. Az elmúlt évben 3 millió 105 ezer ember 245 sporttevékenységet végezett, melyen Dévaványa az V. kategóriában a legsportosabb települési címet elnyerte!

 

Az idei rendhagyó Kihívás napja, ugyanis 2012-ben úgy bonyolítja le a Magyar Szabadidősport Szövetség, és a helyi szervezetek a rendezvényt, hogy a szabadidősport tagozati szinten bekerült év elején a Magyar Olimpiai Bizottság „szárnyai” alá. Bízva abban, hogy ez által még nagyobb figyelmet kap a „Sportol az egész ország” ügye. Sokféle mozgásfajta lesz az idei Kihívás Napján is, kedvére válogathat mindenki.

A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.

A Képviselő-testület a 100/2012. (III.29.) Kt. határozatával úgy döntött, hogy 2012-ben Balogh Zsigmond Károlyt és Papp Sándort részesíti a „Dévaványa Sportjáért” elismerő címben.

 

 

Balogh Zsigmond Károly

1952. április 30-án született Karcagon, a család második fiúgyermekeként. Dévaványára 1957. tavaszán ötéves korában költözött a család, így az elemi iskolai tanulmányait az 1. számú Általános Iskolában végezte el. Az 1960-as évek közepén ismerkedett meg a birkózással, mint sportággal, annak szépségeivel. Számos akkori edzője közül a legkedvesebb emlékei Szikszai Sanyi bácsihoz fűzik. Az általános iskola elvégzése után Szabadkígyóson zöldségtermesztő és hajtató szakmunkás képesítést szerzett, mellyel a dévaványai Aranykalász Mgtsz-ben kezdett el dolgozni. Ezalatt az idő alatt rendszeresen edzette magát, birkózó versenyekre járt. A „Délmagyar” bajnokságon többször volt döntős, kétszer a „Nagykun Viadal”-t is megnyerte, valamint számos városok, nagyközségek közötti bajnokságon szerepelt. Az 1970-es évek elején rövid időre a Fővárosba került dolgozni, de a birkózással ekkor sem szakított, hiszen az akkori Zalka Máté Katonai Főiskola NB-II-es csapatában folytatta eredményesen. Majd visszakerülve Dévaványára az 1972-es sorkatonai bevonulásáig már többet magával elkezdte birkózásra oktatni az iskolás gyermekeket. Leszerelését követően a birkózás mellett az üzemek, vállalatok, szövetkezetek fiataljainak egyéb sportrendezvények szervezésében is részt vett. Legnagyobb létszámúak és legsikeresebbek a labdarúgó tornák voltak. 1989-től családja megélhetését a magánszektorból biztosította, majd 1994-től pedig, mint mezőgazdasági egyéni vállalkozó tevékenykedik nap, mint nap. 1977 októberében kötött házasságot Molnár Erzsébettel, mely házasságból kettő fia született. Mindkét gyermek megismerkedett a birkózással, és huzamosabb ideig aktívan sportoltak is. 1986-ban Pap Tibor tanácselnök felkérte vegye át a birkózó szakosztály szakmai irányítását, melynek örömmel eleget tett és társadalmi tevékenységként végezte és végzi a mai napig is. Az elvégzett, illetve befektetett munkát igazolják az eredmények is. A Magyar Bajnokságon rendszeresen értek és érnek el szép helyezéseket a sportolói, amivel a mai napig is büszkélkedhet. Birkózó pályafutása alatt számos jó képességű gyermeket nevelt, akik az élet más területein is helytállnak. Közülük Kovács Zsoltot emeli ki, akinek birkózás iránti szeretete hasonlóképpen alakul, mint az Ő pályafutása, amire nagyon büszke. Természetesen az elért sikerei kötődnek a szövetkezeti, üzemi sporttámogatásokhoz, segítségekhez, ezen sportágat  szerető vállalkozókhoz, valamint nem utolsó sorban az önkormányzat anyagi támogatásaihoz, melyet ezúton is tisztelettel megköszön, hiszen a sportág nem lenne folyamatosan eredményes ezen támogatások nélkül. Ezúton köszöni meg Feleségének a több évtizedes sport iránti szeretetét, a nyugodt családi háttér biztosítását, odaadását, hiszen az eltelt időszak alatt sokszor kellett helyt állnia a gyermeknevelés és a családi vállalkozás terén.

A Birkózó Szakosztály jelenleg mintegy 15-20 fő gyermekkel foglalkozik, közülük a legjobbak, legszorgalmasabbak vesznek részt versenyeken, különböző megmérettetéseken, de továbbra is szeretettel vár a szakosztály minden érdeklődő gyermeket, fiatalt, aki meg akar ismerkedni ezen sportág szépségeivel és nehézségeivel egyaránt.

 

 

Papp Sándor

1973. május 7-én született, tősgyökeres dévaványai lakos. Általános iskolai tanulmányait Dévaványán végezte, majd géplakatos és CO hegesztő szakmát szerzett Békésen. A tanulmányai befejeztével szakmájában helyezkedett el és dolgozik a mai napig is. A változatos és sok sportág közül a labdarúgás a szíve csücske. Minden meccsen megtalálható és folyamatosan tevékenykedik a labdarúgásban szereplő résztvevőkért. Fáradtságot nem ismerve több mint 20 éve sikeresen végzi társadalmi munkában a játékosok szponzorainak felkutatását. Rendezőként hozzájárul a mérkőzések sikeres lebonyolításához. Szinte minden mérkőzés után jut egy szendvics és vacsora. Nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egységesen jól működő egyesület maradjon meg városunkban.

 

Kitartó, példamutató, lelkiismeretes munkájuk elismeréséül Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2012-ben a Dévaványa Sportjáért elismerő címben részesíti Balogh Zsigmond Károly és Pap Sándor személyeket.2012-05-24 14:09

Vissza