Autómentes Nap - 2013. szeptember 20.
Nyomtatható verzió Cikk ajánlásaNegyedik alkalommal csatlakozott Dévaványa ahhoz az európai kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet környezetünk szennyezettségére, melyhez hozzájárul a gépkocsik tömeges és néha felesleges használata is. Évről-évre a világ közel 2000 városában rendezik meg ezen a héten az Európai Mobilitási Hetet és ezen belül az Autómentes Napot. Magyarországon ismét több mint 100 település szervezett erre a hétre vagy erre a napra alternatív és tömegközlekedési mó­dokat népszerűsítő programokat. Az idei év szlogenje: „Tiszta levegőt! - Mozdulj érte!" Ennek jegyében igyekeztünk mi is összeállítani programunkat, megtartva a már bevált elemeket. A megszokott környezetvédelmi, életmód és kresz totók kitöltése mellett a gye­rekek bepillantást nyerhettek a rendőrség munkájába is. Kipróbál­hatták a rendőrök eszközeit: golyóálló mellény, bilincs, rendőrautó. Ellátogathattak a dévaványai rendőrőrs épületébe és útközben beszélgethettek a „rendőr bácsival" a szabályos köz­lekedésről, a helyes zebrahasználatról.
 
 

Az aszfaltrajzolás, ovis és népi játékok kipróbálása mellett lehetőség volt új szórakozási lehetőségre is. Ilyen volt például a fordítva működő kerékpár, amit hátrafelé kellett hajtani ahhoz, hogy előre haladjon. A gyerekek nagyon élvezték a különleges biciklit és remekül manővereztek vele az akadálypályán. Ez most könnyebben ment nekik, mint tavaly a fordítva kormányozható kerékpárral.
 

A legapróbbak, ugrálóvár híján, a trambulinon élték ki mozgásigényüket, a nagyobbak a gólyalábon járással próbálkoz­tak.
 

10 óra után a jelenlévő gyerekekkel egy élőképet formáztunk a templom előtti téren, amely egy kerékpározó alakot ábrázolt. Az erről készült fotót a református templom erkélyéről készítették a kollégák.
 

A délutáni programokon a felnőttek is találhattak maguknak lát­nivalót. A már hagyománnyá vált régi és egyedi készítésű kerékpár bemutatóra mindig érkeznek új érdekesebbnél érdeke­sebb bringák. Az idén a legöregebb kerékpár egy 1959-es Toldi nevű magyar gyártmány volt.
 

A Fitodry Kft. asztalánál gyógyteát lehetett kóstolni és hasznos információkat lehetett szerezni a gyógynövények jótékony hatá­sairól. Az iskola védőnője pedig a gyógynövénnyel készült saját készítésű szappanjait mutatta meg az érdeklődőknek népsze­rűsítve ezzel a népi gyógyászatot.
 

Akik az alternatív energiaforrások után érdeklődtek, azok is kap­tak felvilágosítást a napkollektorok működéséről a Grünpower cég helyi képviselőjétől.
 

Délután sem maradtak a gyerekek szórakozás nélkül, hiszen számtalan kézműves foglalkozás várta őket: csuhébaba készítés, gyöngykarkötő fűzés, és amit a legkisebbek is nagyon élveztek, gipszből készült hűtőmágnesek színezése. Újdonságnak számított az „ 1 perc és nyersz" típusú játék. A feladatokat a gyerekek nagy igyekezettel és élvezettel próbálták teljesíteni. Akinek sikerült müzli szeletet kapott, akinek nem az egy almával vigasztalódha­tott.
 

Ezek a játékok ráébresztenek bennünket, hogy milyen könnyen válhatnak a környezetünkben, a háztartásban fellelhető tárgyak játékká. Környezet és pénztárcakímélő megoldás. A modern, de drága műanyag játékot néhány nap vagy óra alatt megunják a gyerekek, és szemét válik belőlük.Ezekkel a játékokkal ugyan olyan jól szórakoznak, nekünk pedig nem kerül semmibe. Természetesen nem maradhatott el a salátakóstolás és a szekértúrázás sem, sőt, az idén pónit is lehetett simogatni. Dévaványán az Európai Autómentes Nap fő programja ter­mészetesen idén is a „Gurul Ványa" elnevezésű kerékpáros felvonulás volt, mely ismét óriási meglepetést okozott még nekünk, szervezőknek is. Bizony nem számítottunk ennyi résztvevőre, így a sorszámokat végül kénytelenek voltunk kézzel írni, a regisztrálók száma ugyanis 994 fő volt.
 

A felvonulás délután öt órakor, a polgármesteri köszöntő, melyet idén Novák Imrétől hallhattunk, majd a középiskolások műsora után indult el. A megszokott útvonalat a résztvevők nagy száma miatt nem a kerékpárúton, hanem a közúton tettük meg, melyet a polgárőrség és a rendőrség biztosított.
 

Mint minden évben, most is tombolasorsolás zárta a program­sorozatot, melyen a regisztrációnál kapott sorszámmal lehetett részt venni. A legszerencsésebb résztvevők 1-1 új kerékpárral térhettek haza.
 

Mint az eddigi években, most is sok-sok mindenkinek: cégeknek, vállalkozóknak, iskoláknak, óvodáknak, civil szervezeteknek és önkéntes segítőknek köszönhetjük, hogy ismét sikerült egy élménydús napot szervezni gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.
 


Mindenkinek nagyon köszönjük a segítséget és a részvételét! Támogatóink voltak: AGRODÉVA KFT., NYÜZÓ BÁLINT, BARTHA-AGRÁR KFT., SZŰCS TIBOR, NOVÁK IMRE, DÉVAVÁNYA ÉS VIDÉKE ÁFÉSZ, LADÁNYI LÁSZLÓ - LADÁNYI CUKRÁSZDA, VALÁNSZKI RÓBERT, FÖLD­VÁRI ISTVÁN, SZITÁS LÁSZLÓ, SZŰCS JÓZSEF, TÓBIÁS GÁBOR, VALACH GÁBOR, KISS KÁROLY, CSABA JÁNOSNÉ, NAGY­CSALÁDOSOK DÉVAVÁNYAI EGYESÜLETE, DÉVAVÁNYAI HAGYOMÁNYŐRZŐ NŐK EGYESÜLETE, TARTÓSBETEGSÉGBEN ÉLŐK DÉVAVÁNYAI EGYESÜLETE, DÉVAVÁNYAI POL­GÁRŐRSÉG, VÁRADI ÉTKEZTETÉSI BT., BALOGH JÓZSEFNÉ-SZIKVÍZKÉSZÍTŐ, MILE MAGDOLNA, BERTA EDIT, MOLDVÁN JÁNOS-CRAZY GROÜP, PAPP TIBOR-KERTÉSZET, NAGY GÁBOR­MŰKŐKÉSZÍTŐ, MOLNÁR TAMÁS, TÓTH MIHÁLYNÉ, TÁNCZOS LÁSZLÓ-HÚSBOLT, KÓNYA ISTVÁN-ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS, BENKÉNÉ GYEBNÁR JÜDIT-KÜCKÓ PAPÍR ÍRÓSZER, SALÁNKI ANITA-CORAL ZÖLDSÉGES, KISS TIBOR-TAKARMÁNYBOLT, NAGY GÁBOR-OÁZIS DISZKONT, VÁRKONYINÉ ILLÉS MAG­DOLNA, SÁNDOR TÜNDE, TÓTH EDIT, SZALAY SÁNDOR-GRÜN-POWER, LOVÁSZ JÜDIT-FÉNYKÉPÉSZ, JANÓ ISTVÁNNÉ, BAK KRISZIÁN-MÉTERÁRÜ BOLT, BAKÓ JÓZSEFNÉ-BAKÓ BOLT, NAGY LAJOSNÉ-DROGÉRIA, DARVASI ISTVÁN-FRÉZIA VIRÁG­BOLT, KŐSZEGI JÁNOS-JÓBARÁT SÖRÖZŐ, ÜGRAI CSILLA-ÓRA ÉKSZER AJÁNDÉK, FAMILY MARKET KFT., MADE IN PAPP SPORT ÉS OÜTLET BOLT, FÜRKA LAJOS, KÓNYA MIHÁLY, KOVÁCS EDIT-ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS, SZABÓ LAJOS, CSABA SZŐNYEG KFT., MIDECZKI JÁNOSNÉ, NAGYNÉ HŐGYE ANITA, NAGY MI-HÁLYNÉ, ERDEI VIRÁGBOLT, FELINA KFT., PÜRGER FERENC-HARMADIK FÉLIDŐ SÖRÖZŐ, NARANCS TÜRI, FÖLDI TRADE KFT., FITODRY KFT., BODA FERENCNÉ, NAGY SÁNDOR, BAKÓ ÁRPÁD, BÜDAI SÁNDOR, PAP TIBOR, DÉVAVÁNYAI RENDŐRÖRS, DÁMK BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY, VÁNYAI AMBRÜS ÁLTALÁNOS ISKOLA, DÁMK ÓVODA, DÁMK MŰVELŐDÉSI HÁZ, SZÜGYI DÁNIEL REFORMÁ-TÜS ELEMI ISKOLA, TISZA KÁLMÁN KÖZOKTATÁSI IN­TÉZMÉNY, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIÜM GÉPJÁRMŰ-KÖZLEKEDÉSI ÉS VASÚTI SZABÁLYOZÁSI FŐOSZTÁLY, DÉVAVÁNYA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT, ÉS MÉG SOKAN MÁSOK, AKIK NEM KÉRTÉK NEVÜK FELTÜNTETÉSÉT!2013-10-07 09:12

Vissza