Látnivalók
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


Református és katolikus templom

 

Dévaványa városképi jelentőségű épületei a református és katolikus templom, mindkettő a város főterén áll. Utóbbi műemlékjellegű épület, 1908-ban épült későbarokk, klasszicizáló stílusban. A református templom újjáépítése 1887-es keletű, uralkodó stílusa a neoklasszicista. Az építmény tornya 63 m magas, a Tiszántúl egyik legmagasabb templomaként jegyzik. Említést érdemel kiváló akusztikája, amely csodálatos templomi hangversenyek rendezését teszi lehetővé

 

                                                                                                                         

 

 

DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény

 

 Dévaványa városának egyik kulturális színfoltja és idegenforgalmi látványossága a DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény impozáns épülete. Dr. Bereczki Imre néprajzkutató és régész által 65 éven át összegyűjtött adattári, levéltári, néprajzi anyag 2000. április 14-én vált, múzeumi intézménnyé. Az alapító Dévaványán született, élt, s gyűjtötte a helység és annak környékének szellemi és tárgyi emlékeit. A múzeum egyik állandó kiállításával rá emlékezünk.

 

A múzeum hatalmas régészeti anyaggal rendelkezik. A 2006-ban nyílt állandó kiállításon megtekinthetőek az egykor itt élő népek – többek között a Körös-kultúra, az alföldi-vonaldíszes, a tiszai-kultúra, a tiszapolgári kultúra, a péceli kultúra tárgyi emlékei.

Az „Ősök emléke kísért” című állandó néprajzi kiállítás a házba vezeti be a látogatót – a vetett ágyak, a kemence és a szövőszék, illetve a konyha eszközei az egykori ványai életmódot idézik elénk. Ezek mellett minden esztendőben változatos témákban rendezett időszaki kiállítások várják a látogatókat.

 

A múzeum évente több alkalommal szervez programokat az érdeklődők és a Múzeumbarátok Köre tagjai számára. Az oktatási intézményekkel való együttműködés eredményeként sok fiatal is látogatja az intézményt óvodás kortól a középiskolásig. Tartunk múzeumi órákat, kézműves foglalkozásokat, illetve nyáron múzeumi tábort gyerekeknek.

A múzeum értékes írott és képi anyaggal várja a kutatni vágyókat.

 

 

 Nyitva tartás:

Hétfő:               szünnap

Kedd:                kutató nap

Szerda:             12 – 16

Csütörtök:        12 – 16

Péntek:             8 – 12; 13 – 16

Szombat:          telefonos ügyelet 13–16 óráig  (06-20/492-10-38)

Vasárnap:        zárva

 

Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján más időpontokban is fogadunk!

 

5510 Dévaványa, Széchenyi u. 8. Tel.: 66/485-040, 06-20/492-10-38.

 

Belépődíj:

Gyermek és nyugdíjas: 100.-Ft/fő

Felnőtt: 200.-Ft/fő

 

Mesterségek Háza címmel 2012-ben – születésének 100. évfordulója alkalmából – állandó kiállítás nyílt a dr. Bereczki Imre múzeumalapító egykori lakóházában. A cipész, szabó, kötélgyártó, kerékgyártó és kovácsműhelyek, kender és len feldolgozást bemutató kiállítás az egykori ványai mestereknek állítanak emléket.

A kiállítóhely előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Dévaványa sporttörténete címmel a Seres István Sporttelep kiállítótermében látható állandó kiállítás – szintén bejelentkezés alapján tekinthető meg.

 

 

Helyi termelői piac


 

 

Ha helyi ízekre, portékákra vágyik, akkor látogasson el Dévaványa termelői piacára, mely minden héten kedden, pénteken és vasárnap várja az érdeklődőket a reggeli-délelőtti órákban.

 

Helyszín: Dévaványa, Bethlen Gábor utca, Vásár és Piactér.

 

Kóstolja meg helyi termelőink kínálatát, tekintse meg kézműveseink portékáit, melyek megvásárlásával igazi minőségi magyar terméket vihetnek otthonukba, hozzájárulva ezzel településünk, kistérségünk, régiónk gazdasági fejlődéséhez is.  

 

Dévaványa Város Önkormányzata 2017-ben pályázati úton támogatást nyert egy piaci épület építésére és a terület rendezésére. A TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00016 kódszámú „Helyi termelői piac újraélesztése Dévaványán” elnevezésű projektből megvalósuló fejlesztés fizikai kivitelezése várhatóan 2018. első negyedévétől 2019. második negyedévéig fognak tartani. Ezen időszak alatt a piac az Árpád utca 1 szám alá költözik, ahol továbbra is várjuk az érdeklődőket.

 


2015-12-31 08:27

Vissza